Helsinki. Kaikki on mahdollista.

Kaikki on mahdollista

Tehdään Helsingistä yhdessä maailman iloisin ja toimivin kaupunki. Eurooppalaisen elämäntavan tyyssija, jossa saa unelmoida mahdottomia, tapailla ensiaskeliaan, kokeilla repaleisia siipiään, liikkua ja rakastaa rajatta, elää pelotta, rauhoittua ja katsoa tyynesti elettyä elämää.

Tehdään yhdessä kaupunki, jossa jokaisella on joka päivä
enemmän mahdollisuuksia kuin eilen.

Iloisin ja toimivin kaupunki

Annetaan rakentaa ja annetaan tehdä! Mitä jos mikään ei olisi hidasta ja ankeaa, vaan annettaisiin kaupungin kehittyä ketterästi nykyisten ja tulevien kaupunkilaisten toiveiden mukaisesti?

Lisää kerroksia, enemmän värejä ja elämänmakuista monimuotoisuutta. Ravintoloille terassialueita, tapahtumille saa tehdä -lupaus, ajanvaraus ja luvitus digitaaliseksi, lasten harrastukset koulupäivän yhteyteen, senioreille liikuntaa, seuraa ja maailman parasta hoivaa.

Liikkumisessa ei komennettaisi raiteiden tai kumipyöräliikenteen välillä – tehdään tilaa ihmisten valinnoille ja päästöttömälle älyliikenteelle.

Eurooppalainen elämäntapa

Yömyöhäinen hauska huikka kävelykadulla, spontaani kulttuurielämys lähiöostarilla, rankkaa katutaidetta, joka menee ihon alle.

Tekemistä syntyy, kun ihmiset kohtaavat, eikä kaikkea ole ennalta ohjelmoitu.

Helsinki olkoon omannäköistensä asuinalueiden mosaiikki. Ydinkeskustaakaan ei pidä museoida näyteikkunaksi; sen on oltava saavutettava ja monimuotoinen palveluiden sekä elämysten kokonaisuus.

Ensiaskeleet Helsingissä

Koko elämänpolku haltuun! Ei ole erikseen vauvojen, vanhusten tai maahanmuuttajien Helsinkiä.

Vauvan saamisen ei pidä tarkoittaa kauemmas muuttamista, vaan asumisen ja kaikkien palveluiden on oltava saavutettavissa siellä, missä ihmiset asuvat, elämäntilanteesta riippumatta.

Tuodaan lasten harrastuksia yhä enemmän koulujen iltapäiviin niin, että kaikki pääsevät mukaan, eivätkä illat kulu pelkästään kulkemiseen.

Mahdollistetaan kaupungin liikuntatilojen tehokas käyttö kaikenikäisille harrastajille. Tehdään esiopetuksesta kaksivuotinen, satsataan peruskoulussa yksilölliseen lähiopetukseen, pidetään huolta, ettei kukaan joudu lopettamaan ysiluokkaa ilman riittäviä valmiuksia.

Repaleiset siivet eivät lentoa hidasta

Annetaan apua – ja toivoa -, silloin kun sitä tarvitaan. Varhaisten vuosien jälkeen kouluilla on ratkaiseva rooli lasten vaikeuksien ennakoinnissa ja voittamisessa.

Kaikissa kouluissa on oltava riittävästi tukiopetusta, opinto-ohjausta, koulupsykologin ja muun oppimisen tuen palveluita. Mahdollistetaan matalan kynnyksen apu jokaiselle.

Autetaan vanhempia pyörittämään turvallista arkea, ja suodaan jokaisen nuoren elämään vähintään yksi turvallinen aikuinen.

Pelko pois

Pahoinpitelyiden lukumäärä on ollut Helsingissä vuosien ajan laskussa, mutta koronavuonna näyttää tapahtuneen käänne.

Samalla väkivallan luonne on raaistunut. Ilmiöön on puututtava voimallisesti: poliisin ja lastensuojelun voimavaroja on lisättävä. 

Helsingin vahvuus ovat turvalliset kadut ja puistot; pidetään siitä kiinni. Turvallisuutta ja  turvallisuudentunnetta on vaalittava kaupungilla ja kodeissa.

Lasketaan kuntaveroa

Elinvoimaisen kaupungin kasvua rahoitetaan vireällä toimeliaisuudella.
Kuntavero kohdistuu suoraan inhimilliseen pääomaan eli työhön. Siksi se on tulppana kiertotalouden, yrittäjyyden ja mahdollisuuksien tasaarvon tiellä.
Mitä jos olisi varaa korjauttaa pesukone ja verhoiluttaa isoäidin nojatuoli, sen sijaan, että tilaa aina kaukomailta uutta?
Lasketaan kuntaveroa prosenttiyksiköllä ja rahoitetaan kaupungin elintärkeää infraa myös lainalla.
Helsingissä olkoon kannattavaa teettää paikallista työtä – eli vaihtaa omaa työtä toisen osaajan tekemäksi työksi: niin kansainvälisessä tietotyössä, luovilla aloilla kuin kahviloissa ja pesuloissa.
Siitä ovat sujuva arki, vireä kaupunkikulttuuri ja kestävä kiertotalous tehty.

Helsinki.

Kaikki on mahdollista.

Elina Valtonen
366