På svenska

Vem är Elina Valtonen?

Trevligt att träffas! Jag heter Elina Valtonen, utrikesminister och fjärde periodens riksdagsledamot och mamma till två. Jag är en passionerad spelare av boll- och brädspel som basket och schack. Jag är magister i teknik och ekonomi; med datavetenskap, tillämpad matematik och finansiell ekonomi som huvudämnen.

Innan jag gick in i politiken arbetade jag i 10 år inom finanssektor i London och i olika nordiska länder. Jag började min karriär som programmerare och har samlat erfarenhet som entreprenör, affärsängel, turistguide, journalist och lottokupongförsäljare. Som barn bodde jag i Tyskland med min familj några år.

År 2018 publicerade jag min bok “Vapauden voitto” (Otava) som behandlar reformering av nordiska välfärdsmodellen. Jag har medförfattat flera samhällsrapporter så som Euros framtid – alternativen för Finland (2014) och Baskontot – sociala trygghetens reform (2013).

Möjligheternas land!

FINLANDS ekonomiska historia efter kriget har varit en oöverträffad framgång. Efter andra världskriget steg vi från ruinerna till ett av de mest eftertraktade samhällena i världen, där människor – oavsett bakgrund – har kunnat leva fritt, blomstra och uppnå sina personliga mål.

I MER ÄN ETT DECENNIUM har vi kommit nedåt i statistiken: Vi har blivit fattigare i förhållande till våra jämförelseländer och i ett åldrande samhälle har det blivit svårare att finansiera välfärdssamhället. Alldeles för många unga och gamla människor är arbetslösa eller till och med marginaliserade i sina egna liv. Krig i Europa kastar sin skugga över hela kontinenten och hotar vår europeiska livsstil.

Trots alla utmaningar finns det ingen anledning att känna sig modfälld. Tvärtom: genom att hålla fast vid våra värderingar, investera i humankapital och entreprenörskap, införa mer flexibilitet på arbetsmarknaden och undanröja hinder för befintliga och framtida finländare att fullfölja sina mål, kommer vi att skriva en framgångssaga igen.

Säkerhetslandskapet har förändrats avsevärt till det sämre efter Rysslands oprovocerade och olagliga invasion av Ukraina. Tillsammans med våra vänner och allierade kommer vi att hjälpa Ukraina fram till segern. Demokratin kommer att segra. Frihet kommer att vinna! Och på lång sikt: Ukraina kommer att blomstra i en mer enad Europeiska unionen.

Finland och Sverige är ny medlemmar i Nato, vilket är ytterligare ett historiskt steg för att öka det europeiska försvaret och en stark Väst. Samtidigt som vi har behandlat kriser utan motstycke under de senaste åren har klimatförändring inte stannat av. Vi kommer inte heller att stoppa våra handlingar mot det! Vi ska göra Finland (och Europa!) en energisupermakt med kärnkraft och förnybara energikällor!

ALLT ÄR MÖJLIGT! På det viset fungerar mitt drömsamhälle, och jag hoppas att du kommer med för att göra det till en verklighet för alla.

Vi behöver inte förbjuda korv för att få utrymme för falafel, bilar för att få utrymme för cyklar, eller avstå från traditioner för att sträva efter framtiden. Mer än något tillägg till listan över alternativ, vad som sätter mig av är motsatsen: Bristen på val.

ELINA VALTONEN
Utrikesminister och riksdagledamot